Colier argint topaz- Hamsa N3052
Descriere
Mâna Fatimei sau Hamsa – simbolul protecţiei divine
Colier argint STIL VINTAGE
lant gros patinat .impletit 2.5 mm grosime
Pandantiv in forma mana cu cinci degete axe 30 mm/ 20mm cu anou decorat ( axe pandantiv cu anou 36mm / 20 mm)
piatra axe 14mm/7 mm
lungimea lant 42 cm
12 grame
Mâna Fatimei sau Hamsa ( arabă : khamsah , Khamsa (mână), de asemenea, romanizat , înseamnă literal ” cinci ” ) . Este o amuletă în formă de palmier, foarte populară în întregul Orient Mijlociu și Africa de Nord , frecvent utilizată în bijuterii, materiale și draperii, ilustrând mâna dreaptă deschisă, o imagine recunoscută la nivel mondial și folosită ca simbol de protecție împotriva energiilor negative, pentru abundenţă, fertilitate, prosperitate, noroc şi sănătate. De asemenea oferă şi protecţie împotriva deochiului.
Simbolul mâinii talisman precede iudaismul, creștinismul și islamismul. Islamiştii o atribuie Fatimei, numind-o astfel după fiica lui Mohamed – Fatima Zahra. Creștinii o atribuie Fecioarei Maria iar evreii lui Miriam, în amintirea surorii lui Moise și Aaron.
Mâna ( Khamsa ) este reprezentată în special prin mâna dreaptă deschisă şi a fost una dintre cele mai comune componente ale bijuteriilor din aur și argint, considerată o bijuterie tradiţională din punct de vedere istoric. Khamsa a fost cel mai frecvent sculptată în piatră, argint, aur sau metal datorită simbolisticii sale deloc de neglijat: puritatea şi proprietatile magice.
Pictată în roşu pe uşile caselor simbolizează sacrificarea unor animale – uneori simbolul se picta chiar cu sângele animalelor sacrificate. Mâna Fatimei se agăţa deasupra uşii de la camera femeii care trebuia să nască pentru a avea o naştere uşoară iar pruncul să fie norocos dar şi deasupra uşii de la intrare pentru a proteja casa de incendii. Se spune că mâna Fatimei cu degetele desfăcute alunga spiritele răului iar cea cu degetele închise aducea norocul.
Deseori în interiorul mâinii Fatimei se inserează un ochi care simbolizează protecţia persoanei împotriva deochiului şi a energiilor negative, acesta având rolul de a „orbi” agresorul. Ritualurile specifice Khamsei se fac în a cincea zi a săptămânii – joi – considerându-se că atunci puterile ei acţionează la potenţialul maxim.